Menu
PROJE

GÖKÇEADA RUM ORTAOKULU VE LİSESİ BİNA 1

2014 GÖKÇEADA - Tepeköy
Rölöve – Restitüsyon – Restorasyon projesi ve uygulama kontrolü

Eski ismiyle Tepeköy Rum İlkokulu, Çanakkale ilinin Gökçeada ilçesine bağlı bir köy olan Tepeköy’de yer almaktadır. Rumca ismi Agridia (eski Yunanca’da küçük tarlalar demektir) olan köy, merkeze 11 km uzaklıkta olup adanın en yüksek noktasında olan yerleşim yerlerinden biridir. Köyün nüfusu 1964 yılına kadar 1200 kişi civarındayken günümüzde kışlık nüfus yaklaşık 30 kişi, yazlık nüfus ise yaklaşık 70 kişidir.

Okuun mimari projesinin dönemin ünlü mimarı Aristidis Passadeos tarafından çizildiği tahmin edilmektedir. İstanbul, Heybeliada'da doğan Passadeos Zağrafyon Lisesi'nden sonra gittiği Güzel Sanatlar Akademisi (bugün MSGSÜ) 1936'da bitirmiş, iki yıl Akademi'de asistanlık yaptıktan sonra serbest mimar olarak çalışmaya başlamıştır. İÜ'nün ve Balıklı Rum Hastanesi'nin inşaat bürolarında çalışmıştır. 1947'den 1976'da emekli olana kadar Heybeliada Ruhban Okulu'nda ders vermiştir. 1964'te Atina Üniversitesi'nde Bizans Arkeolojisi konusunda doktorasını tamamlayan Passadeos, İstanbul'da ölmüştür.

1954 yılında imece usulüyle inşa edilen okul, çocuklarını okula göndermek isteyen ailelerin birebir emekleriyle gerçekleşmiştir. Bu sebepten gerek yapım kalitesi, gerekse detaylarında dikkati çeken bir özen yer almaktadır.
Yapının rölöve – restitütsyon – restorasyon projeleri hazırlanarak kurul onayının ardından yapının restorasyon uygulama işi başlamıştır.